YAZIM İLKE ve KURALLARI
1. Genel Bilgiler
a. Felsefix bilimsel makale, röportaj, çeviri, tanıtım yazıları, herhangi bir yerde yayımlanmamış sempozyum bildirileri vb. çalışmaları yayımlayan uluslararası hakemli açık erişimli akademik bir dergi olup yayın yeri Odunpazarı/Eskişehir, TÜRKİYE'dir. 2024 yılında yayım hayatına başlayan Felsefix yılda iki sayı (Haziran-Aralık) olarak yayımlanır. Gerekli durumlarda yayın kurulu kararıyla özel sayılar veya ek sayılar yayımlanabilir.
b. Yazarların birden fazla makale başvurusu aynı sayı için kabul edilmez.
c. Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin özgün araştırma sonuçlarını içeren ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanması için başvurulmamış çalışmalar olması ve bu durumun yazarların beyanı ile doğrulanması gerekmektedir. Çalışmanın içeriğinin, derginin “Amaç ve Kapsam” bölümünde belirtilen ilkelerle uyumlu olması gerekmektedir. Bu kapsama uymayan çalışmalar ön inceleme sonucunda yazarlara iade edilir.
d. Yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir. Dergi yayın kurulunun olumlu görüşü doğrultusunda farklı dillerdeki çalışmalara da dergide yer verilebilir.
e. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda “Etik Kurul Onay” belgesinin alınmış olması ve başvuru aşamasında sunulması yazarların sorumluluğundadır.
f. Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalarla ilgili bilimsel, etik ve hukuki tüm sorumluluk yazarlara aittir.
g. Felsefix yürütülen tüm süreçlerde ve Yazar, Hakem, Editör, Yayıncı ve Okuyucu sorumlulukları bağlamında yayın etiğine ilişkin uluslararası bir standart olarak kabul gören Committee on Publication Ethics’in (COPE) politikalarını benimsemekte ve yönergelerini takip etmektedir.
h. Felsefix'e kabul edilen tüm çalışmalar intihal programları (iThenticate) aracılığıyla denetimden geçirilir. İntihal denetimi sonucunda ortaya çıkan eşleşmeler incelenir ve bir intihal raporu oluşturulur. Benzerlik oranı %20'nin üstünde olan çalışmalar yayına kabul edilmez.
i. İmla ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun farklılık gerektirdiği durumlar dışında, Türk Dil Kurumu imla kılavuzu esas alınmalıdır.
j. Dergi sistemine yüklenen çalışmalarda, çift taraflı kör hakemlik süreci gereğince, yazarlara ait bilgilere ve kimliklerine ilişkin ifadelere yer verilmemelidir. Yazarların kimliğinin gizliliği açısından, ilk gönderim sırasında, tez, proje vb. sonucu üretilmiş çalışmalara ve katkı sağlayan kurumlara ilişkin bilgilerin dipnotlarda ve teşekkür kısmında belirtilmesinden kaçınılmalı; bu tür ifadeler hakem sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda yayın aşamasında eklenmelidir.
k. Yazarlara ait künye bilgileri (makale başlığı, yazarların akademik unvanı, adı-soyadı, varsa bağlı olduğu kurum, yazarların ORCID adresi , e-posta ve posta adresleri ile telefon numarası) ayrı bir dosya olarak (Makale Kapak Dosyası) sisteme yüklenmelidir. Gönderilen çalışmanın birden fazla yazarlı olması durumunda yazarların isim sırası çalışmaya verdikleri katkı oranında sıralanmalıdır.
l. Özetler, ana metin ve kaynakça dahil olmak üzere makale kelime sayısının 10.000 kelimeyi aşmamasına dikkat edilmelidir.
m. Felsefix'e yayımlanmak üzere gönderilecek olan yazılar Chicago Stili (Notes and Bibliography/Dipnotlar ve Kaynakça) ile uyumlu olmalıdır.
n. Dergi sistemine yüklenecek makalelerde üst bilgi, alt bilgi ve sayfa numarası bulunmamalıdır. Makalelerde mutlaka konuyan en uygun Türkçe ve İngilizce başlık, en az 500 kelimelik Türkçe ve İngilizce özet ve 5 ila sekiz sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce anahtar kelimelere ve yazar soyadına göre düzenlenmiş kaynakçaya yer verilmelidir.
2. Sayfa Düzeni ve Yazım Kılavuzu
a. Yazılar Microsoft Word programında yazılmalı ve yazının sayfa düzeni ve biçimi aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:
Kağıt Boyutu A4
Üst Kenar Boşluk 4 cm
Alt Kenar Boşluk 3 cm
Sol Kenar Boşluk 3 cm
Sağ Kenar Boşluk 3 cm
Yazı Tipi Calibri
Ana Metin Punto 11, iki yana yaslı
Dipnot Punto 9, iki yana yaslı
Paragraf Aralığı Önce 6 nk-Sonra 0 nk
Satır Aralığı Tek (1)
b. Başlık: Makalenin ana başlığı 14 punto, büyük ve koyu harfli yazılmalı, İngilizce başlığı ise 12 punto, büyük ve koyu yazılmalıdır.
c. Bölüm Başlıkları: Paragraf girişiyle aynı hizada, bold 11 punto yazılmalıdır. Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere; giriş, ana, ara ve alt başlıklara yer verilebilir. Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında ara ve alt başlıklar rakam verilerek kullanılmalıdır.
d. Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 500 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır. Özetin altında, 5 ila 8 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler verilmelidir. Özet ve abstract kısmı 9 punto, italik, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.
e. Ana Metin: A4 boyutunda (29.7×21 cm.) kâğıtlara, dikey olarak, MS Word programında, Calibri yazı karakteri ile 11 punto ve tek satır aralığıyla iki yana yaslı yazılmalıdır. Sayfa düzeni belirtildiği şekilde olmalıdır.
f. Dipnot ve Alıntı: Dipnotta yer alan bütün bilgiler Calibri yazı fontu ile 8 punto, 1 satır aralığıyla iki yana yaslı yazılmalıdır. Metin içinde doğrudan alıntılanan kısım üç satırdan kısa ise çift tırnak içerisinde verilmelidir; üç satırdan fazla ise ayrı bir paragraf olarak verilmeli ve ilgili paragraf Calibri yazı karakteri ile 10 punto, tek satır aralığıyla iki yana yaslı, sağ ve soldan birer santim içe alınarak yazılmalıdır.
g. Tablolar ve Şekiller: Çalışmada kullanılacak tabloların MS-Word formatında, “Tablo Ekle” opsiyonu seçilerek hazırlanması gerekmektedir. Tabloların, mümkün olduğunca, dikey formda hazırlanması ve ortalanarak kullanılması gerekmektedir. Tabloların tek bir sayfayı geçmemesi ve toplam boyutunun, dergi sayfa yapısı doğrultusunda, basılabilir alandan büyük olmaması gerekmektedir; tablo büyüklüğü hesaplanırken tablo altyazısı ve (varsa) tabloda kullanılacak dipnotlar da aynı sayfada gösterilecek şekilde ayarlanmalıdır. Metinde kullanılacak tablolar için Tab. kısaltması kullanılmalı ve süreklilik gösterecek şekilde numaralandırmalıdır. Metin içinde tablolara yapılacak göndermeler parantez içinde, (Tab. 1) şeklinde belirtilmelidir. Tabloların metin içindeki konumlandırılması, ilk gönderme yapılan paragrafın hemen ardından gelecek şekilde yapılmalıdır. Çalışmada kullanılan tablolara ilişkin açıklayıcı bilgiler ana metnin sonunda “Tablo Listesi” başlığı altında verilmeli; bu bölümde tablo numarasını takiben tablo açıklaması (tablo altyazısı) ile gereken durumlarda kullanılan kaynak dipnot sistemine uygun biçimde gösterilmeli ve kullanılan kaynaklar “Kaynakça” listesine eklenmelidir.
h. Görsel Malzeme: Çalışma içinde kullanılacak tüm görsel malzemeler için (harita, çizim, plan, şekil, fotoğraf vb.) sadece Fig. kısaltması kullanılmalı ve süreklilik gösterecek şekilde numaralandırmalıdır. Metin içinde görsel malzemelere yapılacak göndermeler parantez içinde, (Fig. 1) şeklinde belirtilmelidir. Figürlerde farklı şekilde numaralandırılması gereken bölümler ve/veya unsurlar mevcutsa bunlar küçük harfler kullanılarak a, b, c şeklinde belirtilmeli ve metinde (Fig. 1, a; Fig. 3, b-d) şeklinde gönderme yapılmalıdır. Görsel malzemeler hazırlanırken, optimum yer kullanımı açısından, çerçeve ve/veya kenarlarda boşluk gibi unsurlar kullanılmamalıdır. Figürler sayfa düzeninde ortalı şekilde hizalanmalı, basılabilir sayfa boyutu doğrultusunda yatay ve dikey ölçülerinin sırasıyla 14,6 ile 19,5 cm’yi aşmaması gerekmektedir. Çalışmada kullanılan görsel malzemelere ilişkin açıklayıcı bilgiler ana metnin sonunda “Figür Listesi” başlığı altında verilmeli; bu bölümde figür numarasını takiben görsel açıklaması (figür altyazısı) ile kullanılan kaynak dipnot sistemine uygun biçimde gösterilmeli ve kullanılan kaynaklar “Kaynakça” listesine eklenmelidir.
i. Dipnotlar ve Kaynakça: Aşağıdaki örnekler, Notlar ve Kaynakça sistemini kullanan atıfları göstermektedir. Dipnot örnekleri, aynı kaynağa yönelik atıfların kısaltılmış biçimleri ile takip edilmektedir. Daha fazla detay ve çok daha fazla örnek için The Chicago Manual of Style Bölüm 14’e bakılabilir.
Kitap
Tek Yazarlı
1. Metin içinde ilk seferde: (Sonraki başlıklarda “1.” olarak gösterilecektir)
Michael Pollan, The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals, 2. Baskı, New York: Penguin, 2006, 99–100.
2. Metin içinde sonraki seferlerde: (Sonraki başlıklarda “2.” olarak gösterilecektir)
Michael Pollan, The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals, 3.
3. Kaynakçada: (Sonraki başlıklarda “3.” olarak gösterilecektir)
Pollan, Michael. The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals. 2. Baskı. New York: Penguin, 2006.
İki ya da Daha Çok Yazarlı
1. Geoffrey C. Ward ve Ken Burns, The War: An Intimate History, 1941–1945, New York: Knopf, 2007, 52.
2. Geoffret C. Ward ve Ken Burns, War: An Intimate History, 59–61.
3. Ward, Geoffrey C. ve Ken Burns. The War: An Intimate History, 1941–1945. New York: Knopf, 2007.
Dört veya daha çok yazar için kaynakçada tüm yazarlar listelenmelidir; ancak dipnotta yalnızca ilk yazar belirtilmeli ve bunu et al. (“ve diğerleri”) takip etmelidir:
1. Dana Barnes et al., Plastics: Essays on American Corporate Ascendance in the 1960s, London: Macmillian, 2006, 25
2. Dana Barnes et al., Plastics: Essay on American Corporate Ascendance in the 1960s, 25
Yazar yerine Editör, Çevirmen veya Derleyen
1. Richmond Lattimore (çev./ed./der.), The Iliad of Homer, Chicago: University of Chicago Press, 1951, 91–92.
2. Ricmond Lattimore, The Iliad of Homer, 24.
3. Lattimore, Richmond (çev./ed/der.), The Iliad of Homer. Chicago: University of Chicago Press, 1951.
Yazar ile birlikte Editör, Çevirmen veya Derleyen
1. Gabriel García Márquez, Love in the Time of Cholera, çev. Edith Grossman, London: Cape, 1988, 242–55.
2. Gabriel García Márquez, Love in the Time of Cholera, 33.
3. García Márquez, Gabriel. Love in the Time of Cholera. çev. Edith Grossman. London: Cape, 1988.
Kitap Bölümü veya Kitabın Bir Başka Kısmı
1. John D. Kelly, “Seeing Red: Mao Fetishism, Pax Americana, and the Moral Economy of War,” Anthropology and Global Counterinsurgency, ed. John D. Kelly et al., Chicago: University of Chicago Press, 2010, 77.
2. John D. Kelly, “Seeing Red: Mao Fetishism, Pax Americana and the Moral Economy of War,” 81–82.
3. Kelly, John D. “Seeing Red: Mao Fetishism, Pax Americana, and the Moral Economy of War.” Anthropology and Global Counterinsurgency, ed. John D. Kelly, Beatrice Jauregui, Sean T. Mitchell ve Jeremy Walton, 67–83. Chicago: University of Chicago Press, 2010.
Orijinal Olarak Bir Başka Yerde Yayınlanmış Editörlü Ciltli Kitap Bölümü (Birincil Kaynaklarda Olduğu Gibi)
1. Quintus Tullius Cicero, “Handbook on Canvassing for the Consulship,” içinde Rome: Late Republic and Principate, ed. Walter Emil Kaegi Jr. ve Peter White, cilt 2, University of Chicago Readings in Western Civilization, ed. John Boyer ve Julius Kirshner, Chicago: University of Chicago Press, 1986, 35.
2. Quintus Tullius Cicero, “Handbook on Canvassing for the Consulship,” 35.
3. Cicero, Quintus Tullius. “Handbook on Canvassing for the Consulship.” içinde Rome: Late Republic and Principate, ed. Walter Emil Kaegi Jr. ve Peter White. cilt 2, University of Chicago Readings in Western Civilization, ed. John Boyer ve Julius Kirshner, 33–46. Chicago: University of Chicago Press, 1986. Orijinal yayın: Evelyn S. Shuckburgh (çev.), The Letters of Cicero, cilt 1, London: George Bell & Sons, 1908.
Kitabın Önsözü, Sunuşu, Girişi veya Benzer Bir Başka Kısmı
1. James Rieger, Introduction to Frankenstein; or, The Modern Prometheus, by Mary Wollstonecraft Shelley, Chicago: University of Chicago Press, 1982, xx–xxi.
2. James Rieger, Introduction to Frankenstein, xxxiii.
3. Rieger, James. Introduction to Frankenstein; or, The Modern Prometheus, by Mary Wollstonecraft Shelley, xi–xxxvii. Chicago: University of Chicago Press, 1982.
Elektronik Olarak Yayınlanan Kitaplar
Eğer bir kitap birden çok biçimde mevcutsa danışılan biçime atıf verilmelidir. Online olarak danışılan kitaplar için URL’si ve erişim tarihi belirtilmelidir. Eğer herhangi bir sabit sayfa numarası mevcut değilse kısım başlığı veya bölüm veya diğer bir numara belirtilebilir.
1. Jane Austen, Pride and Prejudice, New York: Penguin Classics, 2007, Kindle edition.
2. Jane Austen, Pride and Prejudice.
3. Austen, Jane. Pride and Prejudice. New York: Penguin Classics, 2007. Kindle edition.
4. Philip B. Kurland ve Ralph Lerner (ed.), The Founders’ Constitution, Chicago: University of Chicago Press, 1987, Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010, http://press-pubs.uchicago.edu/founders/.
5. Philip B. Kurland ve Ralph Lerner, Founder’s Constitution, bölüm 10.
6. Kurland, Philip B. ve Ralph Lerner, eds. The Founders’ Constitution. Chicago: University of Chicago Press, 1987. Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010. http://press-pubs.uchicago.edu/founders/.
Dergi Makalesi
Basılı Dergideki Makale
Dipnotta –mevcutsa– danışılan spesifik sayfa numaralı belirtilmelidir. Kaynakçada makalenin bütününün sayfa aralığı belirtilmelidir.
1. Joshua I. Weinstein, “The Market in Plato’s Republic,” Classical Philology, 104 (2), 2009, 440.
2. Joshua I. Weinstein, “The Market in Plato’s Republic,” 452–53.
3. Weinstein, Joshua I. “The Market in Plato’s Republic.” Classical Philology. 104 (2), 2009. 439–458.
Online Dergideki Makale
Eğer dergi listeliyorsa DOI (Digital Object Identifier / Dijital Nesne Tanımlayıcısı) belirtilmelidir. DOI sabit bir kimlik kartı olup bir internet tarayıcısında http://dx.doi.org/ adresine girildiğinde kaynağa erişilebilecektir. Eğer DOI yoksa URL ve erişim tarihi belirtilmelidir.
1. Gueorgi Kossinets ve Duncan J. Watts, “Origins of Homophily in an Evolving Social Network,” American Journal of Sociology, 115, 2009, 411, Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010, doi:10.1086/599247.
2. Guergio Kossinets veDuncan J. Watts, “Origins of Homophily,” 439.
3. Kossinets, Gueorgi ve Duncan J. Watts. “Origins of Homophily in an Evolving Social Network.” American Journal of Sociology. 115, 2009. 405–450. Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010. doi:10.1086/599247.
Gazetedeki veya Popüler Dergideki Makale
Gazete ve popüler dergi makaleleri, dipnot yerine metin içerisinde belirtilebilir (“Sheryl Stolberg ve Robert Pear’in 27 Şubat 2010 tarihinde New York Times’taki makalelerinde belirttiği gibi …”) ve genellikle kaynakçada yer almaz. Aşağıdaki örnekler atfın daha resmi biçimlerini göstermektedir. Eğer makaleye online olarak danışıldıysa URL ve erişim tarihi belirtilmelidir. Yazar belirtilmemişse atfa makale başlığı ile başlanmalıdır.
1. Daniel Mendelsohn, “But Enough about Me,” New Yorker, Ocak 25, 2010, 68.
2. Sheryl Gay Stolberg ve Robert Pear, “Wary Centrists Posing Challenge in Health Care Vote,” New York Times, Şubat 27, 2010, Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010, http://www.nytimes.com/2010/02/28/us/politics/28health.html.
3. Daniel Mendelsohn, “But Enough about Me,” 69.
4. Sherly Gay Stolberg ve Robert Pear, “Wary Centrists Posing Challenge in Health Care Vote.”
Mendelsohn, Daniel. “But Enough about Me.” New Yorker, Ocak 25, 2010.
Stolberg, Sheryl Gay ve Robert Pear. “Wary Centrists Posing Challenge in Health Care Vote.” New York Times, Şubat 27, 2010. Erişim Tarihi: Şubat 28, 2010. http://www.nytimes.com/2010/02/28/us/politics/28health.html.
Kitap İncelemesi
1. David Kamp, “Deconstructing Dinner,” inceleme: The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals, Michael Pollan, New York Times, Nisan 23, 2006, Sunday Book Review, http://www.nytimes.com/2006/04/23/books/review/23kamp.html.
2. David Kamp, “Deconstructing Dinner.”
3. Kamp, David. “Deconstructing Dinner.” İnceleme: The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals, Michael Pollan. New York Times, Nisan 23, 2006, Sunday Book Review. http://www.nytimes.com/2006/04/23/books/review/23kamp.html
Tez veya Bitime Projesi
1. Mihwa Choi, “Contesting Imaginaires in Death Rituals during the Northern Song Dynasty”, Doktora Tezi, University of Chicago, 2008.
2. Mihva Choi, “Contesting Imaginaires in Death Rituals during the Northern Song Dynasty.”
3. Choi, Mihwa. “Contesting Imaginaires in Death Rituals during the Northern Song Dynasty.” Doktora Tezi, University of Chicago, 2008.
Bir Toplantıda veya Konferansta Sunulan Tebliğ
1. Rachel Adelman, “ ‘Such Stuff as Dreams Are Made On’: God’s Footstool in the Aramaic Targumim and Midrashic Tradition”, Society of Biblical Literature’ın yıllık toplantısında sunulan tebliğ, New Orleans, Louisiana, Kasım 21–24, 2009.
2. Rachel Adelman, “Such Stuff as Dreams are Made on.”
3. Adelman, Rachel. “ ‘Such Stuff as Dreams Are Made On’: God’s Footstool in the Aramaic Targumim and Midrashic Tradition.” Society of Biblical Literature’ın yıllık toplantısında sunulan tebliğ, New Orleans, Louisiana, November 21–24, 2009.
Internet Sitesi
Bir internet sitesi içeriğine yönelik atıf, genellikle metin veya dipnot içerisinde belirtmekle sınırlı tutulabilir (“19 Temmuz 2008 itibariyle McDonald’s Şirketinin kendi internet sitesinde listelediği üzere …”). Daha resmi atıf isteniyorsa aşağıdaki örnekler gibi stil seçilebilir. Bu tür içerik değişime tabi olduğundan erişim tarihi veya mevcutsa sitenin en son güncellendiği tarih belirtilmelidir.
1. “Google Privacy Policy,” Son Güncelleme: Mart 11, 2009, http://www.google.com/intl/en/privacypolicy.html.
2. “McDonald’s Happy Meal Toy Safety Facts,” McDonald’s Corporation, Erişim Tarihi: Temmuz 19, 2008, http://www.mcdonalds.com/corp/about/factsheets.html.
3. “Google Privacy Policy.”
4. “McDonald's Happy Meal Toy Safety Facts.”
Google. “Google Privacy Policy.” Son Güncelleme: Mart 11, 2009. http://www.google.com/intl/en/privacypolicy.html.
McDonald’s Corporation. “McDonald’s Happy Meal Toy Safety Facts.” Erişim Tarihi: Temmuz 19, 2008. http://www.mcdonalds.com/corp/about/factsheets.html.
Metnin sonuna, yazarların soyadlarının alfabetik sırasını gözeterek ve yukarıda belirtilmiş biçimde yapılandırılmış -dipnotlarda toplanmış ve yararlandığınız kaynaklara dayanan- bir KAYNAKÇA koyunuz.